Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy

4.48 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Totalnie zaskakujące i mega czekoladowe brownie z ciecierzycy na stałe zagości na Waszym stole. Idealnie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz po prostu boskie a do tego zdrowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    2/3 szklanki cukru brązowego
    250 gram ciemnej czekolady
    1 dojrzały banan
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brownie bananowo-czekoladowe z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę płuczemy na sitku, odcedzamy. Banana miażdżymy widelcem, czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.

    Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, wbijamy jajka, dodajemy banana, czekoladę, olej kokosowy, cukier i proszek – blendujemy wszystko na w miarę gładką masę (jeśli masa jest zbyt zbita i blender nie daje rady wlewamy odrobinę mleka powinno pomóc ).

    Małą tortownicę okrągłą lub kwadratową, smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.

    Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

    Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na kawałki i cieszymy się wilgotnym wnętrzem i chrupiącym wierzchem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Czekolada Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować