1.Czekoladę rozpuścić z masłem - podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, do roztopienia i połączenia się składników.
2.4 żółtka ubić z cukrem na gładką masę.
3.Powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając.
4.Dodać przesianą mąkę, łyżkę kakao i wymieszać. Można dodać odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt gęsta.
5.4 białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodać powoli do masy.
6.Gotową masę przelać do blachy (u mnie kwadratowa 25x25) i piec w niskiej temperaturze (około 170 stopni) około 30-40 min. Ciasto z wierzchu popęka, ale będzie wilgotne. Należy obserwować ciasto, aby nie piekło się zbyt długo.
7.Ciasto studzimy i na wierzch wykładamy cienką warstwę wiśni.
Dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy kakao.
Smacznego!
Porady
Ciasto lepiej piec krócej i zostawić w ciepłym piekarniku, aby nie było zbyt suche.
Komentarze