• 60 min

mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni w syropie i odrobiną bitej śmietany

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g gorzkiej czekolady,
    - 4 jaja,
    - 150 g masła,
    - 150 g cukru,
    - 4 łyżki mąki,
    - kakao,
    - karmelizowane wiśnie lub konfitura z kawałkami wiśni,
    - śmietana 30%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić z masłem - podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, do roztopienia i połączenia się składników.
  • 2. 4 żółtka ubić z cukrem na gładką masę.
  • 3. Powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając.
  • 4. Dodać przesianą mąkę, łyżkę kakao i wymieszać. Można dodać odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt gęsta.
  • 5. 4 białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Dodać powoli do masy.
  • 6. Gotową masę przelać do blachy (u mnie kwadratowa 25x25) i piec w niskiej temperaturze (około 170 stopni) około 30-40 min. Ciasto z wierzchu popęka, ale będzie wilgotne. Należy obserwować ciasto, aby nie piekło się zbyt długo.
  • 7. Ciasto studzimy i na wierzch wykładamy cienką warstwę wiśni.
    Dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy kakao.
    Smacznego!

Porady

Ciasto lepiej piec krócej i zostawić w ciepłym piekarniku, aby nie było zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować