Brownie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto na świecie. Na każdą okazję.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g mąki
    200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
    200 g masła
    150 g cukru
    6 jajek
    bakalie do dekoracji

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu roztopić masło(180 g), resztę zostawić. Dodać do niego czekolady gorzkie, zostawiając na boku 4-6 kostek. Gdy wszystko razem się połączy zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ubić jajka, dodać do nich ostudzoną czekoladę, ubijać przez chwilę. Do masy dodać mąkę i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Wylać na blachę lub na wysmarowaną masłem formę do tarty. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowe ciasto. 3. Po wystygnięciu ciasta, roztopić ponownie resztę czekolady i masła i wylać na ciasto, układając wzorki lub po prostu na całe ciasto i posypać bakaliami. Można podawać z lodami waniliowymi.

Porady

Do dekoracji można użyć także białej czekolady, która nada jeszcze lepszego efektu.

Komentarze

Podobne przepisy