Broszeta z kaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Alternatywa dla polskiej kaczki nadziewanej jabłkami

  • 60 min

Składniki:


  • 4 filety z kaczki
    3 pomarańcze
    3 łyżki miodu akacjowego
    łyżka czerwonego octu winnego
    2 łyżki sosu sojowego
    sól ,pieprz
    łyżeczka przyprawy 5 smaków
    Sos:
    200 g świeżego ananasa
    100 g cukru pudru
    2 pomarańcze
    łyżka octu winnego
    mała czerwona papryczka
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Broszeta z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczka :
    Pokroiłem piersi kaczki na kawałki około 2,5 cm po oddzieleniu skórki , którą wytopiłem w piekarniku w temp. 160 stopni C na blaszce , aż skóra zrobiła się na przypominające chrupiące chipsy.
    Wlałem do miseczki wyciśnięty sok z pomarańczy zmieszany z miodem , octem , sosem sojowym , przyprawą 5 smaków , solą i pieprzem .
    Przelałem do garnuszka i gotowałem 4 minuty. Ostudziłem , zalałem kawałki kaczki i marynowałem w lodówce godzinę.

    Sos :
    Pokroiłem ananas i papryczkę na kawałki . Wycisnąłem sok z pomarańczy wlałem do garnka , dodałem cukier i zagotowałem , aż powstał syrop. Ostudziłem.
    Nadziałem kawałki kaczki i chrupiącą skórkę na drewniane szpadki i ułożyłem
    na blaszce , na której smażyły się skórki. W piekarniku nagrzanym do 210 stopni C piekłem ok. 20 minut , obracałem , smarując marynatą , aby skórka była chrupiąca.
    Podałem z gorące z zimnym sosem ananasowym. Przybrałem liśćmi świeżej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować