450 g mrożonego brokuła lub jeden świeży
sos beszamelowy:
czubata łyżka masła
płaska łyżka mąki
pół szklanki mleka
łyzka startego sera
sol,pieprz,gałka muszkatałowa
dodatkowo (na posypanie brokula):
dwie czubate łyzki startego sera
1 łyzka bułki tartej
Brokuły zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł gotujemy w osolonej wodzie okolo 8 min.Odcedzamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Sos:
Masło rozpuszczamy na malym ogniu,dodajemy mąkę,mieszamy intensywnie. Dodajemy mleko,gotujemy az zgęstnieje.Dodajemy ser i przyprawy.
Brokul polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. :)
Komentarze