Brokuły zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

Brokuły sa bardzo zdrowe :) A ta potrawa pyszna.

Składniki:

  • 450 g mrożonego brokuła lub jeden świeży
    sos beszamelowy:
    czubata łyżka masła
    płaska łyżka mąki
    pół szklanki mleka
    łyzka startego sera
    sol,pieprz,gałka muszkatałowa
    dodatkowo (na posypanie brokula):
    dwie czubate łyzki startego sera
    1 łyzka bułki tartej

Brokuły zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie okolo 8 min.Odcedzamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Sos:
    Masło rozpuszczamy na malym ogniu,dodajemy mąkę,mieszamy intensywnie. Dodajemy mleko,gotujemy az zgęstnieje.Dodajemy ser i przyprawy.
    Brokul polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i serem.
    Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy