Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z brokułami i prażonymi ziarnami

  • 30 min

Składniki:


  • brokuł 250g,
    kukurydza 1 puszka,
    ser feta 200g,
    pestki słonecznika 2 łyżki,
    pestki dyni 2 łyżki,
    masło 1 łyżeczka,
    majonez 2 łyżki,
    jogurt grecki 2 łyżki,
    czosnek 1 ząbek,
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami 1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie - do miękkości. Następnie przekładamy go na chwilę do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania i wykładamy na sitko albo durszlak - czekamy aż obcieknie z wody.
  • Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami 2. W między czasie ziarna słonecznika i dyni prażymy na złoty kolor na łyżeczce masła.
  • Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami 3. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy przyprawiając pieprzem.
  • Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami 4. Na talerzu rozkładamy brokuła. Posypujemy go odsączoną z zalewy kukurydzą.
  • Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami 5. Następnie całość posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę posypujemy prażonymi ziarnami i zajadamy :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować