Brokułowa z rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To jedna z moich ulubionych sałatek. Pięknie prezentuje się na stole a poza tym jest sycąca i bardzo smaczna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brokuł
    pół puszki kukurydzy
    3-4 jajka
    czerwona cebula
    pęczek rzodkiewki
    1-2 pomidory

    sos:
    mały jogurt naturalny
    kilka łyżek majonezu
    sól
    pieprz

Brokułowa z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Jajka i pomidory kroimy w ósemki, rzodkiewkę w plastry, cebulę w piórka.
  • 3. Robimy sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. W przezroczystej misce układamy składniki warstwami w dowolnej kolejności. Co 2 warstwy polewamy sosem. Wierzch sałatki możemy posypać świeżym szczypiorkiem

Porady

Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, do sosu można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Komentarze

Podobne przepisy