Brokuł zapiekany w sosie śmietankowo - migdałowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna propozycja dania bezmięsnego. Większa porcja będzie doskonałym drugim daniem, a nieco mniejszą można podać na kolację. Danie robi się szybko i łatwo.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    250 ml śmietanki 12%
    3 czubate łyżki mielonych migdałów
    3 płaskie łyżki mąki pszennej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1 duży brokuł

    składniki robocze:
    1/2 małego strączka ostrej papryczki
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    masło do wysmarowania formy

    dekoracja:
    płatki migdałów
    plasterki ostrej papryczki
    gałązki zielonej pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brokuł zapiekany w sosie śmietankowo - migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem lub w porcjowych naczyniach.
  • 2. Śmietankę zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do wrzącej śmietanki, zagotowujemy cały czas mieszając. Chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny, dodajemy mielone migdały i posiekaną drobno ostrą papryczkę bez pestek.
  • 3. Przygotowany sos wykładamy na brokuły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekamy 15 minut. Płatki migdałów (ok. 2 łyżki) prażymy na suchej patelni na złoto.
  • 4. Danie dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów, plasterkami ostrej papryczki i małymi gałązkami zielonej pietruszki.

Porady

Różyczki brokułu można również ugotować na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować