Pyszna propozycja dania bezmięsnego. Większa porcja będzie doskonałym drugim daniem, a nieco mniejszą można podać na kolację. Danie robi się szybko i łatwo.
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu b:
250 ml śmietanki 12%
3 czubate łyżki mielonych migdałów
3 płaskie łyżki mąki pszennej
składnik podstawowy dodatkowy:
1 duży brokuł
składniki robocze:
1/2 małego strączka ostrej papryczki
1 łyżka soku z cytryny
sól
masło do wysmarowania formy
Brokuł zapiekany w sosie śmietankowo - migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem lub w porcjowych naczyniach.
2.Śmietankę zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w ok. 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do wrzącej śmietanki, zagotowujemy cały czas mieszając. Chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny, dodajemy mielone migdały i posiekaną drobno ostrą papryczkę bez pestek.
3.Przygotowany sos wykładamy na brokuły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekamy 15 minut. Płatki migdałów (ok. 2 łyżki) prażymy na suchej patelni na złoto.
Komentarze