Brioszki odrywane z sosem waniliowym

5 (153 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki z dżemem pomarańczowym polane sosem waniliowym

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mąki
    10 dkg. cukru
    5 dkg. drożdży
    łyżeczka soli
    150ml. mleka
    5 jaj
    25 dkg. miękkiego masła
    słoiczek dżemu pomarańczowego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    5 dkg. białej czekolady
    łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brioszki odrywane z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki układać jedna przy drugiej 1. Z drożdży , łyżeczki cukru i mleka zrobić rozczyn , pozostawić do wyrośnięcia .Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę , cukier , sól , jaja wszystko wyrobić ręką około 10 minut, stopniowo dodawać masło, wyrabiać do uzyskania elastycznej masy , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części , nadziewać dżemem , formować kulki i układać jedna przy drugiej , ponownie odstawić do wyrośnięcia , przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem .Piekarnik rozgrzać do 180 *C , piec około 30 minut . SOS WANILIOWY : czekoladę połamać wlać śmietanę dodać cukier waniliowy wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do połączenia się wszystkich składników , wystudzić i polać bułeczki . SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować