Brioszki odrywane z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży , łyżeczki cukru i mleka zrobić rozczyn , pozostawić do wyrośnięcia .Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę , cukier , sól , jaja wszystko wyrobić ręką około 10 minut, stopniowo dodawać masło, wyrabiać do uzyskania elastycznej masy , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części , nadziewać dżemem , formować kulki i układać jedna przy drugiej , ponownie odstawić do wyrośnięcia , przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem .Piekarnik rozgrzać do 180 *C , piec około 30 minut . SOS WANILIOWY : czekoladę połamać wlać śmietanę dodać cukier waniliowy wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do połączenia się wszystkich składników , wystudzić i polać bułeczki . SMACZNEGO!!!!!
Komentarze