Brioszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne, bardzo maślane brioszki, w sam raz na późne weekendowe śniadanie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 8 szt - silikonowa forma na małe brioszki
    (nieznacznie większe niż foremki muffinkowe)

    190 g mąki
    20 g mleka
    2 duże jajka
    0,5 łyżeczki soli
    15 g świeżych drożdży
    40 g cukru
    110 g miękkiego masła

Brioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko, 1 łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
    Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.
    Powoli wsypywać cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.
    Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy