Brioszki

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne, bardzo maślane brioszki, w sam raz na późne weekendowe śniadanie.

kasiac
  • 130min

Składniki

8 szt - silikonowa forma na małe brioszki
(nieznacznie większe niż foremki muffinkowe)

190 g mąki
20 g mleka
2 duże jajka
0,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
40 g cukru
110 g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Brioszki

  • 1. Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko, 1 łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
    Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.
    Powoli wsypywać cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.
    Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedrożdżoweśniadaniebułeczkibułkipodwieczorekpieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie bułki pszenne

Dodane przez: Andzia Pichci

Szybkie bułki pszenne

Smaczne bułeczki szybko i łatwo...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

szybki chleb na drożdżach

Dodane przez: klementynka

chleb na drożdżach

Przepis jest dobry dla początkujących,...

kołacze

Dodane przez: egelina

Kołacz węgierski

Najlepsze na ciepło.

chałka żyrafa

Dodane przez: klementynka

chałka żyrafa

Postanowiłam spróbować zrobić naszą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE