Brioszka z kaczką i karmelizowanym porem - premium burger

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Brioszki:
    Mąka pszenna - 250 g
    Drożdże świeże - 20 g
    Cukier - 1 łyżka
    Mleko - 90 ml
    Masło - 50 g
    Jajko - 1 sztuka (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
    Sól - szczypta

    Wolno gotowana szarpana kaczka:
    Pierś z kaczki - 2 sztuki
    Pasta miso - 1 łyżka
    Olej - 2 łyżki
    Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
    sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma

    Por karmelizowany:
    Por - 1 sztuka
    Masło - 1 łyżka
    Cukier - 2 łyżki

    Pozostałe dodatki do burgera:
    Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
    Majonez - 4 łyżeczki
    Cebula czerwona - 1 mała
    Ogórek kiszony - 8 plasterków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery

Brioszka z kaczką i karmelizowanym porem - premium burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger 1. Bułki:
    Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy - ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
    Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.
  • Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger 2. Bułeczki zostawiamy do przestudzenia.

    Kaczka:

    Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.
  • Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger 3. Por:
    Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w cukrze.
  • Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger 4. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa.
    Podajemy od razu.

Porady

Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kaczki Kaczka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować