Brioszka z figą

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
    drożdże suszone instant 5 g
    cukier puder 50 g
    2 jajka
    letnie mleko 70 ml
    masło 100 g
    szczypta soli
    4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu
    1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brioszka z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BRIOSZKA 1. 10 bułek.
    Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem.
    Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić.
    Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę.
    Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
    Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem.
    Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w 190 C 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Figi Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować