Brązowy ryż z warzywami i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie blendera miksujemy bazylię wraz z jogurtem, miodem i czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miseczki.
2.Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
3.Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym jego twardych łodyg. Wrzucamy go na gotującą się, lekko osoloną wodę i pozostawiamy na ok. 5 minut aż lekko zmięknie. Następnie wyjmujemy go łyżką cedzakową. Można pokroić go na jeszcze mniejsze kawałki.
4.Piekarnik nagrzewamy do 160⁰C.
5.Marchew kroimy w małą kostkę i dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż zmięknie. Dodajemy kalafior i całość przesmażamy przez ok. 5 minut.
6.Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
7.Na patelnię dodajemy wcześniej ugotowany ryż oraz imbir.Całość podduszamy kolejne 2 minuty. Na sam koniec dodajemy groszek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany ryż z warzywami wykładamy na talerze, a na górę kładziemy kawałki ciepłej makreli. Obok w miseczce stawiamy sos.
Komentarze