Brązowy ryż z warzywami i wędzoną makrelą

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdrowa propozycja na obiad

Składniki:

  • 3 małe marchewki
    1/2 kalafiora
    1/2 makreli wędzonej
    70 g groszku konserwowego
    1/4 łyżeczki imbiru
    100 g brązowego ryżu
    1 mała garść bazylii
    150 g jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki miodu
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brązowy ryż z warzywami i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie blendera miksujemy bazylię wraz z jogurtem, miodem i czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miseczki.
  • 2. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • 3. Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym jego twardych łodyg. Wrzucamy go na gotującą się, lekko osoloną wodę i pozostawiamy na ok. 5 minut aż lekko zmięknie. Następnie wyjmujemy go łyżką cedzakową. Można pokroić go na jeszcze mniejsze kawałki.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 160⁰C.
  • 5. Marchew kroimy w małą kostkę i dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż zmięknie. Dodajemy kalafior i całość przesmażamy przez ok. 5 minut.
  • 6. Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.
  • 7. Na patelnię dodajemy wcześniej ugotowany ryż oraz imbir.Całość podduszamy kolejne 2 minuty. Na sam koniec dodajemy groszek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany ryż z warzywami wykładamy na talerze, a na górę kładziemy kawałki ciepłej makreli. Obok w miseczce stawiamy sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryż

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować