Cóż jest lepszego na obiad niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję ziemniaki na brązowo, obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem.
50 min
Składniki:
• młode, małe ziemniaki - ok. 1 kg
• 5 łyżek sosu sojowego
• 5 łyżek oliwy
• 2 łyżki sezamu
• 1 łyżeczka soli
Brązowe ziemniaki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić.
• Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami.
• Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem.
• Piec w 190 st.C przez 20 minut.
Komentarze