Ciasto Brazylianka

0 (0 ocen)

Rozpływa się w ustach. Jest wyśmienite

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2kg mąki
    10 dag margaryny lub masła
    2 jajka
    4 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    Krem:
    1 szklanka mleka
    8 dag cukru (ok. 6 łyżek)
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    15 dag margaryny lub masła
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (po obraniu)
    1 galaretka pomarańczowa

Ciasto brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki oprócz śmietany miksuję na jednolitą masę. Dodaję po łyżce śmietany i miksują, aż uzyskam miękkie, ale nie rzadkie ciasto. Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą wykładam na blachę z pergaminem. Piekę 20 min w temp. 200C. Tak samo piekę resztę placków.
    Krem: obie mąki mieszam z ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotuję z cukrami, łączę z tym z mąki, gotuję. Studzę. Margarynę ucieram, dodaję po łyżce budyniu, ucieram.
    Masa jabłkowa: jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach. Smażę. Rozpuszczam galaretkę, wlewam do jabłek, mieszam i je studzę.
    Przekładam warstwy ciasta: placek, krem, placek, tężejąca masa jabłkowa, placek.
    Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy