Ciasto brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki oprócz śmietany miksuję na jednolitą masę. Dodaję po łyżce śmietany i miksują, aż uzyskam miękkie, ale nie rzadkie ciasto. Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą wykładam na blachę z pergaminem. Piekę 20 min w temp. 200C. Tak samo piekę resztę placków.
Krem: obie mąki mieszam z ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotuję z cukrami, łączę z tym z mąki, gotuję. Studzę. Margarynę ucieram, dodaję po łyżce budyniu, ucieram.
Masa jabłkowa: jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach. Smażę. Rozpuszczam galaretkę, wlewam do jabłek, mieszam i je studzę.
Przekładam warstwy ciasta: placek, krem, placek, tężejąca masa jabłkowa, placek.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Komentarze