Bramborove kapsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby wykonać placki po czesku, mięso należy zmielić. Placki zaś robimy tak, jak na całym świecie. Zaczynamy od gulaszu. Mięso mielone przesmażamy z drobno siekaną cebulą oraz roztartym ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dusimy do miękkości. By zaostrzyć atmosferę, doprawiamy ostrą chili, a koloru nadajemy siekaną drobno zieloną pietruszką. Pora usmażyć placki. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, zagęszczając mąką oraz jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wysmażamy pożądanej wielkości placki na złocisto. Gotowe kapsy rozkładamy na talerze, polewamy gorącym gulaszem, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze