Bramborove kapsy

0 (0 ocen)

Czyli placki ziemniaczane po węgiersku w wydaniu czeskim.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    jedna cebula
    5-6 łyżek mąki
    1-2 jaja
    olej do smażenia
    0,5 kg mięsa mielonego
    papryka świeża
    puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bramborove kapsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby wykonać placki po czesku, mięso należy zmielić. Placki zaś robimy tak, jak na całym świecie. Zaczynamy od gulaszu. Mięso mielone przesmażamy z drobno siekaną cebulą oraz roztartym ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dusimy do miękkości. By zaostrzyć atmosferę, doprawiamy ostrą chili, a koloru nadajemy siekaną drobno zieloną pietruszką. Pora usmażyć placki. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, zagęszczając mąką oraz jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wysmażamy pożądanej wielkości placki na złocisto. Gotowe kapsy rozkładamy na talerze, polewamy gorącym gulaszem, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować