Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym

4.51 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mąż wziął mnie na romantyczny weekend do Pragi. Zakochałam sie w Czechach i w ich jedzeniu.... Bramboraki-dziś podam na nie przepis. Ubóstwiam, taki nasz schabowy tardycyjny w innej wersji. Ja podaje z pieczarkami saute, i z surówkami-przeróżnymi-z marchewką, z kapustą, z pora, z kapustą zasmażaną, z buraczkami.... To danie smakuje wybornie ze wszystkim!!!!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 plastrów schabu po 1 cm,

    1,70 kg ziemniaków,

    2 średnie cebula,
    3 małe jajka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    szczypta majeranku,

    szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz,
    100 ml oleju rzepakowego

    1,5 kg pieczarek

    1 cebula

    50g masla

    50 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe opłukać,delikatnie rozbić z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę obrać,zmiksować w blenderze, dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując cienkie i szerokie placki. Na każdy placek nałożyć schab i przykryć warstwą ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na stojaco do naczynia zaroodpornego, poukładać kawaleczki masła i obsypać pieczarkami zesmażonymi na oliwie z cebulką. Piec w naczyniu żaroodpornym jakiejś 20 minut w 180st. Celsjusza.

Porady

można do ciasta dodać parmezan lub curry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować