Brama - to brzmi dziwnie, a to nic innego jak rybka. Ja wypróbowałam krążący po sieci przepis na ciasto piwne. To zawsze jakaś alternatywa do zwykłej panierki z jajka i bułki tartej.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jeden duży filet z bramy: 1 sztuka
- piwo jasne: 0.25 szklanki
- mąka: 0.5 szklanki
- żółtko: 1 sztuka
- białko jaja: 1 sztuka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól, pieprz: 1 szczypta
Brama w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białka (ja zawsze dodaje szczyptę soli). W misce zmiksować mąkę, piwo, żółtko na jednolitą masę. Dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić go na mniejsze kawałki. Kawałki ryby maczać w cieście. Rozgrzać na patelni olej i smażyć rybkę w głębokim tłuszczu ok 7-10 minut (ja wlałam tyle oleju by ryba była do połowy zanurzona w oleju). Osączyć na papierowych ręcznikach. Na zdjęciu podana z ryżem i surówką (por + kapusta pekińska). Fajnie będzie smakować z frytkami :)
Komentarze