Brama w cieście piwnym

4.5 (177 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Brama - to brzmi dziwnie, a to nic innego jak rybka. Ja wypróbowałam krążący po sieci przepis na ciasto piwne. To zawsze jakaś alternatywa do zwykłej panierki z jajka i bułki tartej.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jeden duży filet z bramy: 1 sztuka
    - piwo jasne: 0.25 szklanki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - białko jaja: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Brama w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba w cieście piwnym 1. Ubić pianę z białka (ja zawsze dodaje szczyptę soli). W misce zmiksować mąkę, piwo, żółtko na jednolitą masę. Dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić go na mniejsze kawałki. Kawałki ryby maczać w cieście. Rozgrzać na patelni olej i smażyć rybkę w głębokim tłuszczu ok 7-10 minut (ja wlałam tyle oleju by ryba była do połowy zanurzona w oleju). Osączyć na papierowych ręcznikach. Na zdjęciu podana z ryżem i surówką (por + kapusta pekińska). Fajnie będzie smakować z frytkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować