Bożonarodzeniowy drip cake z czekowiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
2.Przełożenie: Biszkopty przekładamy czekowiśnią i wstawiamy do lodówki aby tort stężał.
3.Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość, do białości. Dodajemy cukier puder i ekstrakt i ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem barwimy na czerwony. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4.Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
Komentarze