Bożonarodzeniówka - nalewka bakaliowa

4.48 (202 ocen)

Cóż mogę napisać, jest pyszna!! Pozostałe bakalie wykorzystałam do świątecznego keksa, więc nic się nie marnuje, a ciasto wyszło bardzo oryginale w smaku.

Składniki:

  • Składniki:
    • 100 gram orzechów włoskich,
    • 100 gram suszonej żurawiny,
    • 100 gram rodzynek,
    • 100 gram suszonych fig,
    • 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej,
    • 100 gram suszonych daktyli,
    • 50 gram suszonych moreli,
    • 1 duża pomarańcza,
    • 2 laski cynamonu,
    • kilka goździków (5-6),
    • 700 ml czystej wódki 40%,
    • 250 ml spirytusu
    • cukier do smaku (około 150 gram)
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Bożonarodzeniówka - nalewka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane bakalie 1. Większe bakalie, takie jak orzechy, czy daktyle przekrawamy. Pomarańcze kroimy w plastry.
    Do przygotowanego słoja układamy warstwy bakalii, a pomiędzy nie układamy plasterki pomarańczy. Dodajemy także cynamon i goździki.
  • dodanie alkoholu 2. Cukier rozpuszczamy w około 1 szklance wódki, delikatnie ją podgrzewając. Alkoholu nie można zagotować! Po rozpuszczeniu studzimy go.
    Przygotowanym alkoholem z cukrem oraz pozostałą wódką i spirytusem zalewamy zawartość słoja.
    Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 5-6 tygodni . W tym czasie wskazane jest zawartość słoja co jakiś czas zamieszać, na przykład przekręcając go.
  • odsączanie 3. Po 6 tygodniach bakalie odcedzamy. Powstały nalew filtrujemy, by uzyskać bardziej klarowną nalewkę.

Porady

Nalewkę możemy już kosztować lub pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka tygodni:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować