Bożonarodzeniowa rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i mąkę z kakao. Pieczemy w blaszce z piekarnika w 150 stopniach ok 6 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę, studzimy.
Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy zmielone orzechy i rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na wystudzone ciasto, zwijamy roladę, zawijamy ciasno w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gdy masa całkiem stężeje roladę polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Porady
Roladę możemy również zrobić w wersji jasnej ,używając orzechów laskowych.
Komentarze