Bożonarodzeniowa rolada orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada orzechowa w sam raz na święta.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto :
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    Masa:
    300 ml śmietany kremówki
    Pół szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki zmielonych ( wcześniej uprazonych ) orzechów włoskich
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo
    Tabliczka mlecznej czekolady
    Garść posiekanych orzechów włoskich

Bożonarodzeniowa rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada orzechową 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i mąkę z kakao. Pieczemy w blaszce z piekarnika w 150 stopniach ok 6 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę, studzimy.
    Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy zmielone orzechy i rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na wystudzone ciasto, zwijamy roladę, zawijamy ciasno w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gdy masa całkiem stężeje roladę polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Roladę możemy również zrobić w wersji jasnej ,używając orzechów laskowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy