BOŻENA(Sernik w cieście kakaowym)

5 (140 ocen)

Skąd taka nazwa?-przepis pochodzi od ciotki mojego męża Bożeny

Składniki:

  • mąki, 40 dkg
    proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
    żółtka, 3
    kakao, 3 łyżki
    masła, 25 dkg
    cukru, 10 dkg
    wiórków kokosowych, 5 dkg
    waniliowe serki homogenizowane (po 25 dkg), 4
    maki ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżki
    masło, 10 dkg
    żółtek, 3
    rodzynek, 10 dkg
    cukier, 10 dkg
    białek, 6
    cukier waniliowy, 1
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bożena(sernik w cieście kakaowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem.
    3. Ucierając dokładać po łyżce serka, wsypać oba rodzaje mąki, cukier waniliowy i wiórki kokosowe.
    4. Z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki.
    5. Blachę nasmarować tłuszczem.
    6. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na spód blachy.
    7. Na ciasto wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta. Sernik wstawić do piekarnika 180°C i piec około 60-70 minut.
    8. Ostudzić w blaszce. Przed podaniem pokroić na porcje. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować