Boża Krówka

4.49 (157 ocen)

  • 30 min

Ciasto idealnie nadaje się na zjazdy rodzinne, orzechy i krówka nadają oryginalny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    4 łyżki miodu
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    Krem:
    2 szklanki śmietany deserowej 30%
    1 śmietanka śnieżka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa(rozpuszczona w jednej szklance wody)
    Polewa:
    20 dkg (12 sztuk) krówek
    6 łyżek mleka
    20 dkg pokrojonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Boża krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki ( około 30-40 minut).
  • 2. Krem: Ubijamy śmietanę ze śmietanką stopniowo dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec wlewamy rozpuszczona galaretkę.
    Przekładamy kremem placki.
  • 3. Polewa: Krówki i mleko gotujemy na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
  • 4. Polewamy gorącą polewą ciasto i posypujemy całość pokrojonymi orzechami.
    Ponieważ polewa od razy zastygnie, ciasto natychmiast nadaję się do zjedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Miód Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować