• 30 min

Danie tanie i łatwe do przygotowania. Kuchnia arabska.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 10 dkg mąki tortowej
    - 3/4 szklanki wody
    - 1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    - 3 średnie ziemniaki
    - pół pomidora
    - pół cebuli
    - pół pęczka natki pietruszki
    - 10 czarnych oliwek
    - 1/4 papryki zielonej lub czerwonej
    - 1 jajko
    - serek topiony
    - sól i pieprz ( do smaku)
    Opcjonalnie:
    - tuńczyk
    - żółtko jajka
    Dodatkowo :
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bourek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszaj wode, mąke i sól widelcem.
    Powinnaś uzyskać konsystencie ciasta naleśnikowego.
    Nałóż cieńką warstwe ciasta na rozgrzaną,suchą patelnie ( pędzelkiem).
    Ciasto potrzebuje kilku sekund ( ok. 30 sekund).
    W tym samym czasie ugotuj ziemniaki.
    Wymieszaj wszyskie składniki nadzienia z ugotowanymi ziemniakami.
    Na jeden placek nałuż nadzienie ( ok. 2 łyżek), zrób zagłębienie na zółtko jajka i tuńczyk. W tym samym czasie zacznij rozgrzewać olej na patelni.
    Bourek zwiń w kształt jaki Ci najbardziej pasuje. Pamiętaj o sklejeniu aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
    Tak przygotowany Bourek włóż na mocno rozgrzany olej i smaż do zarumienienia z każdej strony.
    Na koniec odsącz olej na papierowym ręczniku

Porady

Składni do nadzienia możesz zmieniać, w zależności od upodobań. Mój przepis jest oryginalną wersją kuchni arabskiej. Bourek można jeść jako samodzielne danie lub dodatek do zup Można zrobić mniejsze i większe placki. Danie najlepiej smakuje na ciepło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

4.51 (178 ocen)

kebab w tortilli

To może cię zainteresować