Bounty z ricottą

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ten powszechnie znany przysmak, wykonany w domu nabiera „rajskiego smaku”. Czekolada nadaje słodyczy, serek wilgotności, a mąka kokosowa rewelacyjnego aromatu! Polecam zamiast kupnych słodyczy!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 100 gram mąki kokosowej,
    • 250 gram ricotty,
    • 100 gram białej czekolady,
    • Ok 200- 250 gram mlecznej czekolady,
    • 4 kostki gorzkiej czekolady
    Składniki robocze:
    • 2 łyżki śmietanki do rozpuszczenia białej czekolady
    Dekoracja:
    • Wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Bounty Batony

Bounty z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. Do miski przekładamy mąkę. Dodajemy do niej serek. Całość razem mieszamy.
    W garnuszku podgrzewamy śmietankę. W ciepłej rozpuszczamy na wolnym ogniu pokrojoną białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy serowo- kokosowej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na około 9 części – u mnie tyle właśnie wyszło batonów.
  • formowanie 2. Z każdej części formujemy w dłoniach batony. Gotowe odkładamy do chłodu, by zastygły. Ja pozostawiłam je na noc w lodówce.
  • rozpuszczanie czekolady 3. Gdy batony są już zastygnięty oblewamy je czekoladą.
    Mleczną czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • oblewanie 4. Płynną polecamy nasze batony z każdej strony. Gotowe umieszczamy na folii aluminiowej i schładzamy, by czekolada zastygła.
  • dekorowanie gorzką czekoladą 5. Moje batony dodatkowo po zastygnięciu mlecznej czekolady udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy gorzka czekolada zastygnie deser można zajadać.
    Batony przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka kokosowa Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować