Ten powszechnie znany przysmak, wykonany w domu nabiera „rajskiego smaku”. Czekolada nadaje słodyczy, serek wilgotności, a mąka kokosowa rewelacyjnego aromatu! Polecam zamiast kupnych słodyczy!
Bounty z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mąkę. Dodajemy do niej serek. Całość razem mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę. W ciepłej rozpuszczamy na wolnym ogniu pokrojoną białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy serowo- kokosowej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na około 9 części – u mnie tyle właśnie wyszło batonów.
2.Z każdej części formujemy w dłoniach batony. Gotowe odkładamy do chłodu, by zastygły. Ja pozostawiłam je na noc w lodówce.
3.Gdy batony są już zastygnięty oblewamy je czekoladą.
Mleczną czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4.Płynną polecamy nasze batony z każdej strony. Gotowe umieszczamy na folii aluminiowej i schładzamy, by czekolada zastygła.
5.Moje batony dodatkowo po zastygnięciu mlecznej czekolady udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy gorzka czekolada zastygnie deser można zajadać.
Batony przechowujemy w lodówce.
Komentarze