Batoniki bounty domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wkładamy margarynę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszamy, aż margaryna się rozpuści.
2.Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier puder, cukier wanilinowy i mieszamy wszystko. Dolewamy rum, kilka kropel olejku śmietankowego i rozpuszczone masło ze śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
3.Po tym czasie z masy wiórkowej formujemy kulki lub podłużne batoniki.
4.W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie tabliczki czekolady, tak aby powstała gładka polewa. Lekko ją studzimy.
5.Kulki z wiórków kokosowych obtaczamy w czekoladzie i układamy je na tacy (dobrze, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia, bo kulki łatwiej się odkleją). Odstawiamy powstałe słodycze w chłodne miejsce, aby polewa zastygła.
Komentarze