Batoniki Bounty domowe

0 (0 ocen)

Coraz częściej przekonuję się, że produkty dostępne w sklepie nie muszą być lepsze niż te przygotowane w domu. Stąd pomysł na bounty.

Składniki:

  • - Wiórki kokosowe 20 dag
    - Śmietana kremówka 125 ml
    - Cukier puder 5 łyżek
    - Cukier wanilinowy 1 opakowanie
    - Rum 1 łyżka
    - Margaryna 8 dag
    - Olejek śmietankowy
    - Czekolada mleczna 2 tabliczki

Batoniki bounty domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy margarynę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszamy, aż margaryna się rozpuści.
  • 2. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier puder, cukier wanilinowy i mieszamy wszystko. Dolewamy rum, kilka kropel olejku śmietankowego i rozpuszczone masło ze śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
  • 3. Po tym czasie z masy wiórkowej formujemy kulki lub podłużne batoniki.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie tabliczki czekolady, tak aby powstała gładka polewa. Lekko ją studzimy.
  • 5. Kulki z wiórków kokosowych obtaczamy w czekoladzie i układamy je na tacy (dobrze, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia, bo kulki łatwiej się odkleją). Odstawiamy powstałe słodycze w chłodne miejsce, aby polewa zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy