BOUNTY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam kokos więc ciacho z kokosem. Puszyste czekoladowe biszkopty przełożone kokosowym kremem, no i czego chcieć więcej do niedzielnej kawusi ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY(składniki na 1 biszkopt):
    4 jaja
    14 dkg cukru
    8 dkg mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    MASA:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    20 dag wiórków kokosowych
    1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego
    1 margaryna 250 g

Bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier miksujemy chwilkę, następnie dodajemy żółtka i znowu chwilkę miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i kakao i mieszamy dokładnie ale delikatnie mąkę i kakao z pianą, dodajemy proszek i wlewamy na niego ocet, mieszamy i wylewamy na blaszkę i pieczemy takie 2 biszkopty. Studzimy.
  • 2. 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kokos i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 10 min aż kokos wchłonie prawie całe mleko, ściągamy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy aż się rozpuści. W pozostałym mleku (pół szklanki) rozrabiamy budynie i wlewamy do masy kokosowej. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy (może być lekko ciepła)
  • 3. Na pierwszy kakaowy blat wykładamy masę przykrywamy drugim. Polewamy polewą.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień po całej nocy spędzonej w lodówce.

Porady

Można zamiast polewy na wierzch ciasta wyłożyć małą puszkę masy krówkowej ale dla mnie jest wtedy za słodkie. Kokosu można dodać 30 dag jest wtedy bardziej kokosowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy