Bounty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie lubiłam wiórek kokosowych w dużych ilościach, ale na tym cieście są świetne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    5 jajek,
    1 niepełna szklanka mąki,
    0,5 szkl. cukru,
    2 łyżki kakao,
    1 proszek do pieczenia,

    Masa kokosowa:
    0,5 litra mleka,
    0,5 szkl. cukru,
    20 dag masła,
    20 - 25 dag wiórek kokosowych,
    cukier waniliowy,

    Polewa:
    20 dag mlecznej czekolady,
    12,5 dag margaryny.

Bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 170 - 180 stopni.
    Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
  • wiórki kokosowe ugotowane na mleku 2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (ok 20 min.). Do gorącej masy dodać masło i od czasu do czasu mieszać masę, aby masło się roztopiło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na nasączony biszkopt.
  • 3. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy