1.BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm.
Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić.
2.PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać,ostudzić. Ponczem nasączyć ciasto.
3.MASA
Do rondla wlać mleko,zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając
doprowadzić do zgęstnienia masy. Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się margaryny w masę. Gotową masę wiórkową,wyłożyć na ciasto.
4.POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier,kakao,wbić jajko,zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka,ciągle miksować do rozpuszczenia cukru. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Komentarze