Botwinowy barszcz

0 (0 ocen)

  • 10 min

Korzeń buraka ćwikłowego zawiera białko, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Znajdziemy tam również kwas jabłkowy, cytrynowego, winny i szczawiowy, które nadają mu moc dietetyczną.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    pęczek świeżej botwinki
    4 szklanki lekkiego rosołu
    0,5 szklanki soku z kiszonych buraków
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soku z cytryny

Botwinowy barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera drobno siekamy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą, dodajemy rosół i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut.
  • 2. Dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy razem około 5 minut.
  • 3. Zupę rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito. Możemy też po prostu przecedzić - wtedy zostanie nam klarowny, czerwony płyn.
  • 4. Dodajemy sok z z buraków i śmietanę. Mieszamy. Podajemy w kubeczkach.

Porady

Jeśli ktoś lubi letnie smaki, może zupę obficie posypać zielonym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy