Botwinkowy garnek - jednogarnkowe danie z botwinki i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście kropimy w grubszą kostkę.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na rumiano. Gotowe mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy je wodą. Do mięsa dodajemy pomidory w puszce i koncentrat. Całość wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem.
3.Po kilku minutach buraczki podsmażamy około 5 minut na maśle i dodajemy do mięsa.
4.Razem gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy łodygi i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu i botwinki.
5.5 minut przed końcem dodajemy liście. W między czasie dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku.
Komentarze