Botwinkowa z jajkiem

0 (0 ocen)

Uwielbiam maj i czerwiec za różnorodność świeżych roślin.Obecnie pod dostatkiem mamy wszystkiego.Młoda kapusta, nowalijki, szpinak, który zbieram prosto z ogrodu.No i botwinka, z której można ugotować naprawdę pyszne zupy.

Składniki:

  • pęczek botwinki, ok. 300-500g
    pęczek koperku
    3 łodygi liści naciowych
    2 marchewki
    1l bulionu warzywnego (ewentualnie może być woda)
    4-5 jajek ugotowanych na twardo i obranych
    śmietana lub jogurt naturalny, mały kubeczek
    sól, pieprz

Botwinkowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut.
    Botwinkę kroimy drobno, koperek siekamy. Połowę koperku odkładamy, drugą połowę wraz z botwinką dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
    Śmietanę lekko solimy i dodajemy do niej odrobinę zupy. Mieszamy, przelewamy powoli wszystko do reszty zupy, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia.
  • 2. Przed podaniem zupę dekorujemy pokrojonym w ćwiartki jajkiem i pozostałym koprem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy