Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    1 łyżka masła
    2 młode marchewki
    2 szklanki wiśni
    1 l bulionu warzywnego
    100 ml śmietany do zupy
    sól
    sok z cytryny
    pieprz
    cukier
    kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków
    garść posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 1. Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski.

    W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut.
    Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.

    Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy.
    Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem.

    Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle.

    Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować