Botwinka z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po urlopie zachciało nam się czegoś klasycznego, domowego i szybkiego w wykonaniu. W czasie sezonu zupa często gości na naszym stole, tym razem pokusiliśmy się na zrobienie jej z mięsem mielonym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250-300 g karkówki
    1 duża cebula
    1 pęczek botwiny z buraczkami
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    3-4 ziemniaki
    1 łyżka oleju
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek koperku
    sok z cytryny
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Botwinka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę drobno mielimy i razem z posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę buraczkami (z botwinki), marchewką i ziemniakami podsmażamy na łyżce oleju. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kawałek selera, liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Liście botwiny siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa z mięsem mielonym

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa z mięsem mielonym

Krystyna32 Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa. 20 min

To może cię zainteresować