Botwinka z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiamy taki barszczyk, zajadamy z jajkiem i/lub z ziemniakami

  • 20 min

Składniki:

  • 2 pęczki młodej botwinki
    1/2 pęczka koperku
    4 kostki bulionu cielęcego
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżeczki cukru
    180 g kwaśnej śmietany
    przyprawa uniwersalna
    pieprz czarny mielony
    2-3 łyżki koncentratu barszczu( Krakus)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka z koperkiem 1. Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda, następnie kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki. Koperek siekam osobno, i zostawiam w miseczce. Nastawiam wodę ( około 2 l) z dodatkiem bulionu cielęcego i dwoma łyżkami octu winnego. Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Po tym czasie śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek, 2-3 łyżki barszczu Krakus,oraz świeżo zmielony pieprz, wszystko mieszam i nakładam na talerze.
    Podaję z jajkiem na twardo, i ziemniakami. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować