Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Po prostu chłodnik z botwinki. Idealne danie na upalne dni. Można podać sam lub jak u mnie z młodymi ziemniakami jeśli ma być bardzie syto. Kalarepa fajnie wzbogaca smak dania a zmiana tradycyjnego w przypadku chłodnika szczypiorku na cebulę dodaje ostrości.

Składniki:

  • Na garnek 3l:
    1 l. bulionu warzywnego ew. z kostki
    2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
    2 kalarepy bez liści
    1 pęczek rzodkiewek
    3 ogórki szklarniowe
    1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    1l. maślanki naturalnej
    400ml. kefiru naturalnego
    1 łyżka octu
    sól , pieprz
    jajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób ( jedno jajko do jednej porcji)
    Ziemniaki:
    Młode małe ziemniaki po 3-4 sztuki na osobę
    2 łyżki masła
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Botwinka Dania główne

Botwinka z kalarepą i jajkiem podana z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Wszystkie warzywa umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
    Botwinkę oddzielić od buraczków pokroić drobno.
    Buraczki oraz kalarepy obrać , pokroić w małą kostkę.
    Do garnka włożyć przygotowane składniki zalać bulionem ( jeśli bulion nie zakrywa warzyw dolać wody) , gotować do miękkości ok. 20 min.
    Po tym czasie wyłączyć gaz.
    .
  • warzywa 2. Ogórki oraz cebulę obrać pokroić w kostkę , rzodkiewki w pół plasterki- przełożyć do garnka , doprawić solą, pieprzem i octem.
    Garnek odstawić po przestygnięcia.
  • gotowa botwinka 3. Gdy będzie już chłodny wlać maślankę oraz kefir.
    Odstawić do lodówki na ok.2 h ( czym dłużej będzie stał w lodówce tym bardziej będzie lepszy)
  • 4. W czasie gdy botwinka się chłodzi ziemniaki obrać umyć , ugotować do miękkości z dodatkiem soli.
    Odcedzić , osuszyć nad ogniem ,dodać masło oraz posiekany koperek. Delikatnie przemieszać potrząsając garnkiem.
    Schłodzoną botwinkę podawać z jajkiem pokrojonym w kostkę na cztery części lub na pół oraz porcją młodych ziemniaków na oddzielnym talerzu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować