Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie. Całość gotować około 15 minut.
2.Botwinkę (liście wraz z bulwami) pokroić na mniejsze części i dodać
do wywaru. Gotować około 10 minut, następnie dodać sól, pieprz, sok
z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę.
3.Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.
4.Ugotować ziemniaki, posypać koprem.
5.Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem.
Komentarze