BOTWINKA Z JAJKIEM I MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tradycyjna, sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    4 marchewki
    1 pietruszka
    100g selera
    2 pęczki botwinki
    pieprz w ziarnach
    ziele angielskie
    2 łyżki posiekanego kopru
    2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    4 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki śmietany 12%
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:

    jajka ugotowane na twardo
    młode ziemniaki
    koper

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie. Całość gotować około 15 minut.

  • image-1kn57r7 2. Botwinkę (liście wraz z bulwami) pokroić na mniejsze części i dodać
    do wywaru. Gotować około 10 minut, następnie dodać sól, pieprz, sok
    z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.
  • 4. Ugotować ziemniaki, posypać koprem.
  • 5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy