Botwinka z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna wiosenna zupa z botwinki

  • 60 min

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego
    1 duża marchewka
    1 pietruszka (korzeń)
    2 pęczki botwiny (liście + buraczki)
    jajka gotowane na twardo
    250 ml śmietany 18%
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 pęczka koperku
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz

Botwinka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
    Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu.
    Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny.
    Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek.
    Zupę podawać z ugotowanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy