Botwinka wegetariańska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak co wiosnę „nadciągają” nowalijki. Zawsze z wielką niecierpliwością czekam na tę porę roku. Jednak w tym roku wiosna przyniosła nie tylko młode warzywa. Przyszły i nowe, choć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową, boczusiem i golonką. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 włoszczyzna

    2 ząbki czosnku

    2 cebule

    2 pęczki botwinki

    4 liście laurowe

    4 ziarna ziela angielskiego

    50 ml koncentratu barszczu czerwonego

    1 pęczek koperku

    180 g wędzonego tofu

    2 jajka

    600 g ziemniaków

    1 duża cebula (do okraszenia ziemniaków)

    100 ml oleju

    Cukier

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Botwinka wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka wegetariańska 1. Warzywa obieramy zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 min. na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki. Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego. Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

    Jajka gotujemy na twardo.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą.

    Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować