Botwinka na zime

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Na pyszną zupke przez cały rok

  • 40 min

Składniki:

  • 4-5 pęczków botwiny (razem z liśćmi)
    2 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Botwinka na zime - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki dokładnie oczyszczamy, obieramy i ścieramy na tartce jarzynowej, wrzucamy do garnka. Liście przebieramy, myjemy, kroimy w paseczki i dorzucamy do startych buraczków. W osobnym garnku gotujemy litr wody wraz z solą i kwaskiem. Zalewamy przygotowanym wrzątkiem buraczki wraz z liśćmi, gotujemy ok 3 minut. Przekładamy do słoików, do każdego kładziemy po pól ząbka czonku. Pasteryzujemy ok 20 minut.

Porady

Najlepiej dobrać słoiki dostosowane do swoich potrzeb, ja gotuje obiad dla 2 osób więc użyłam słoików od drzemu, dla większej rodziny bedą potrzebne większe słoiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować