Botwinka mojej mamy

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca zupa, bez żadnych ulepszaczy, którą robię wg przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • pęczek botwinki
    4 ziemniaki
    cebula
    marchew
    korzeń pietruszki
    2 skrzydełka
    koperek
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki octu
    sól, pieprz

Botwinka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myję, obieram i kroję w drobną kostkę wraz z łodygami, liście też drobno kroję i odkładam do osobnej miseczki. Marchew kroję w kostkę lub plasterki. Do garnka z ok 2l wody wrzucam skrzydełka, marchew, buraczki, cały korzeń pietruszki i ponakłuwaną ostrym nożem cebulę. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Gotuję do czasu gdy marchew zacznie mięknąć, wtedy wrzucam masło, pokrojone w kostkę ziemniaki i liście botwinki. Gotuję jeszcze trochę aż wszystkie warzywa zmiękną. Przed podaniem zupę posypuję koperkiem.

Porady

Jeśli ktoś lubi, zupę można zabielić śmietaną i podać z gotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy