botwinka na skrzydełkach

4.5 (191 ocen)

ile domów tyle przepisów na botwinkę. Dziś podaje przepis na botwinkę ugotowaną na skrzydełkach, którą chyba robię najczęściej.

Składniki:

  • 2,5 litra wody
    skrzydełka
    duży pęczek botwiny
    włoszczyzna
    ziemniaki
    ziele angielskie
    2 ząbki czosnku
    liść laurowy
    majeranek
    sól, pieprz
    1-2 łyżki octu
    jajka
    śmietana
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na skrzydełkach i włoszczyźnie gotujemy wywar, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • 2. W międzyczasie obieramy buraki i kroimy np w kostkę, dodajemy także trochę łodyg i liści botwiny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 3. Wyjmujemy skrzydełka; obieramy mięso i dodajemy do zupy. Marchew, seler i pietruszkę też wyjmujemy rozcieramy widelcem na talerzu dodajemy do zupy.
  • 4. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet, który można zastąpić sokiem z cytryny. Wrzucamy posiekany koperek, majeranek i czosnek.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z kleksem śmietany…
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować