Botwinka

0 (0 ocen)

Przedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka.

Składniki:


  • 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)
    3 młode marchewki
    2 młode ziemniaki
    1 nieduży burak
    1 pietruszka
    1,5l bulionu warzywnego
    50ml słodkiej śmietanki 12%
    1 łyżka octu
    sól, pieprz

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • 2. Warzywa przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet, słodką śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
  • 3. Zupę możemy podać z jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy