BOTWINKA

0 (0 ocen)

Botwinka to wiosenna zupa, na którą czekamy cały rok( choć znalazłam sposób by ją przemycić na zimę- pasteryzuje w słoiczkach,a potem tylko ugotować wywar wlać zawartość słoiczka i można się cieszyć jej smakiem nawet w grudniu) Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej smacznej i aromatycznej zupy

Składniki:

  • pęczek botwinki z burakami
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1-2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    ½ pietruszki korzeń
    3 łyżki natki pietruszki
    4 ziemniaki
    kawałeczek selera
    ½ cebuli
    2 l wywaru ( lub 50 dag kości wprz, skrzydełek)
    Sól, pieprz, cukier, maggi
    jajka
    2 łyżki soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
    3 łyżki śmietany 18%

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, pietruszkę, ziele, liście, buraczki z botwinki ,czosnek i cebulę. Ugotować wywar. Gdy marchewka będzie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki-( ugotowane osobno). Pod koniec gotowania dodaj liście z botwinki pokrojone na drobne kawałki. Zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny lub octem, doprawić, sola , pieprzem, maggi, cukrem. Dodać śmietanę , zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy