Botwinka

0 (0 ocen)

Pyszna wiosenna zupka w moim wydaniu

Składniki:

  • - 2 cebule z szczypiorkiem
    - pęczek botwinki
    - 2 marchewki
    - pęczek koperku
    - pęczek natki pietruszki
    - 3 ziemniaki
    - 1 szklanki śmietany
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - bulion warzywny
    - sól
    - pieprz

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je
    - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę
    - Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną
  • 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce
    - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem
    - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać nie gotować już bo straci kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy