Botwina zapiekana z ziemniakami i jajkiem

4.99 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

W warzywniakach króluje obecnie botwina, a ja uwielbiam młode warzywa, ziemniaki, buraki itp. Mój bezmięsny obiad dopełniłam świeżymi jajkami i koperkiem. Posiłek ten zawiera mnóstwo wartości odżywczych oraz błonnika.

  • 30 min

Składniki:

  • - botwina (młode liście i korzenie buraka ćwikłowego) : 1 pęczek
    -młode zimniaki (średnie) : 4-5 sztuk
    -cebula młoda : 1 sztuka
    -jajka : 2 sztuki
    -pomidor : 1 sztuka
    - olej rzepakowy lub oliwa z oliwek : 6 łyżek
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -koperek świeży posiekany : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Botwina zapiekana z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od buraczków odciąć liście. Łodygi drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w piórka.
  • 2. Buraczki oraz ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki równej wielkości. Polać olejem, posypać solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia . Na wierzchu rozłożyć posiekane liście botwiny, cebulę oraz plastry pomidora. Zapiekankę przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • 3. Naczynie wyjąć z piekarnika. Zdjąć folię aluminiową. Na zapiekankę wbić jaja, ponownie wstawić do piekarnika zapiekać 6-7 minut.
  • bezmięsna zapiekanka z botwiną i ziemniakami 4. Danie posypać solą, pieprzem, koperkiem i posiekanymi łodygami liści botwiny.

Porady

Do zapiekania używam płytkiego naczynia żaroodpornego, np. do tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować