Boterkoek - ciasto maślane rodem z Holandii

4.48 (158 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 20 cm)
    200g masła (min. 82%!)
    200g mąki pszennej
    200g brązowego cukru
    1 jajko
    1 szczypta soli
    Ponadto:
    2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu (opcjonalnie można dodać żółtko)
    płatki migdałowe do posypania.
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Boterkoek - ciasto maślane rodem z holandii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wymieszać z cukrem.
    Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni.
    (Mogą pozostać niewielkie grudki.)
    Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę.
    Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych.
    Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.
    (Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.)
    Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Porady

Prawdziwe masło to główny składnik ciasta, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować