boskie racuchy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z zeszytów kulinarnych mojej mamy. Jest bardzo szybki i smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    szczypta cukru waniliowego
    cukier puder ( do posypki)
    mąka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    owoc (np. jabłka, brzoskwinie, banany)
    olej do smażenia

Boskie racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlej mleko i jajka i zacznij ubijać trzepaczką.
  • 2. Dodaj cukier waniliowy i zwykły cukier, dalej ubijając.
  • 3. Kolejno dodaj mąkę (ile zabierze) i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki ze sobą, aż zgęstnieje.
  • 4. Dodaj owoce ( pokrojone lub starte) Wymieszaj.
  • 5. Rozgrzej patelnię z olejem i usmaż racuchy.
  • 6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Porady

Aby racuchy nie przyczepiały się do patelni i łatwo się ściągały, warto dodać troszkę oleju do ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy