To nie będzie zwykła panna cotta tylko borówkowo - waniliowa. Zrobiłam ją bez laski wanilii, jedynie z ekstraktem waniliowym. Jest pyszna i naprawdę warto ją zrobić. Tym bardziej, że przygotowanie jej zajmuje chwilę.
20 min
Składniki:
250 g borówek amerykańskich
500 ml tłustej śmietany
2,5 łyżeczki żelatyny
60 ml tłustego mleka
2 czubate łyżki cukru ( u mnie - brązowego)
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Borówkowo - waniliowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do szklanki nalej mleko, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Na chwilę odstaw.
2. W rondelku na średnim ogniu podgrzej śmietanę. Po chwili dodaj żelatynę wraz z mlekiem. Podgrzewaj mieszając do momentu, aż przy ścianach rondelka zaczną pojawiać się bąbelki. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
3. Do rondelka dodaj borówki i przelej całość do 4 - 5 kokilek. Przechowuj w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.
4. By wyjąć panna cottę z kokilek - delikatnie oddziel ją nożykiem i ułóż na talerzyku przewróconą do góry nogami.
Komentarze