Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :)
4 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na biszkopt:
jaja 6 szt
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
Dodatkowo:
śmietana 30% 600 g
serek mascarpone 400 g
cukier 2 łyżki
borówki 300 g
poziomki 300 g
bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę
Borówkowo poziomkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.
2.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach.
3.Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek.
4.Posypujemy pokruszonymi bezami.
5.Borówki i poziomki posypujemy na bezy. Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.
Komentarze